{"id":6,"date":"2017-02-15T10:53:59","date_gmt":"2017-02-15T10:53:59","guid":{"rendered":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/?page_id=6"},"modified":"2020-01-02T12:19:18","modified_gmt":"2020-01-02T12:19:18","slug":"tyypilliset-ruokalajit-italialaisessa-keittiossa","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/www.bellaroma.fi\/tyypilliset-ruokalajit-italialaisessa-keittiossa\/","title":{"rendered":"Tyypilliset ruokalajit italialaisessa keitti\u00f6ss\u00e4"},"content":{"rendered":"
Jokainen Italiassa matkustellut muistelee varmasti l\u00e4mm\u00f6ll\u00e4 saapasmaassa nauttimiaan herkullisia aterioita. Hyv\u00e4 ruoka on italialaisille kunnia-asia ja laadukkaita raaka-aineita sek\u00e4 niist\u00e4 valmistettua ruokaa onkin hyvin saatavilla kaikkialla maassa. Ruokaperinteet poikkeavat jonkin verran toisistaan maan eri kolkissa: pohjoisessa ruuanlaiton kulmakivi\u00e4 ovat voi, viini sek\u00e4 riisi, etel\u00e4ss\u00e4 taas \u00f6ljy, tomaattipohjaiset kastikkeet sek\u00e4 pasta. Koko italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat kuitenkin olennaisena osana korkealaatuiset paikalliset raaka-aineet, ruuanlaiton kunnioitus sek\u00e4 vanhojen perinteiden vaaliminen.<\/p>\n
Kermaisten risottojen koti on Pohjois-Italia. Maailmankuulu ruokalaji on alun perin l\u00e4ht\u00f6isin Italian pohjoisosan poikki virtaavan Po-nimisen joen laaksosta, jossa riisi\u00e4 on perinteisesti kasvatettu. Risotto on ennen kaikkea milanolaisen keitti\u00f6n peruspilareita: paikallinen risottoerikoisuus tunnetaan nimell\u00e4 <\/span>risotto alla milanese<\/span>. T\u00e4m\u00e4 kauniin keltainen herkku maustetaan sahramilla ja sit\u00e4 kutsutaankin usein my\u00f6s keltaiseksi risotoksi.<\/span><\/p>\n Pohjois-Italiassa sijaitsee my\u00f6s ruokien saralla maan kiistatta merkitt\u00e4vimpiin alueisiin kuuluva Emilia-Romagna, joka on suonut maailmalle liudan herkkuja: muun muassa parmesaanin, parmankinkun, lasagnen sek\u00e4 balsamietikan. Kaikille tuttu on totta kai my\u00f6s Emilia-Romagnan aluueella sijaitsevan Bolognan kaupungin nimikkokastike <\/span>bolognese<\/span>.<\/span><\/p>\n Keski-Italian tunnetuin viini on ep\u00e4ilyksett\u00e4 Toscanan maakunnasta l\u00e4ht\u00f6isin oleva Chianti, joka on paitsi kotiseutunsa, my\u00f6s koko Italian kuuluisimpia punaviinej\u00e4. Kirpe\u00e4hk\u00f6n marjaisen viinin seurana voi nautiskella samoilta seuduilta kotoisin olevaa <\/span>bistecca alla fiorentina<\/span> -pihvi\u00e4, joka valmistetaan korkealaatuisesta naudanlihasta nopeasti paistamalla. J\u00e4ttim\u00e4isen ja mehev\u00e4n t-luupihvin on tarkoitus j\u00e4\u00e4d\u00e4 keskelt\u00e4 selv\u00e4sti punaiseksi, jopa raa’aksi.<\/span><\/p>\n Juustot kuuluvat italialaisessa keitti\u00f6ss\u00e4 ennen kaikkea alkuruokien joukkoon ja niit\u00e4 sy\u00f6d\u00e4\u00e4n harvoin j\u00e4lkiruokana heti aterian j\u00e4lkeen tai Suomessa tuttuun tyyliin leiv\u00e4n p\u00e4\u00e4ll\u00e4. Tunnetuimpia italialaisia juustoja ovat esimerkiksi gorgonzola, mozzarella, ricotta ja pecorino.<\/span><\/p>\n Etel\u00e4isen Italian alueella sijaitsevan Campanian keitti\u00f6 on yksi maan tunnetuimmista: alueelta ovat kotoisin muun muassa kuivapasta, pizza sek\u00e4 tomaattikastike. Pastaa tuotetaan paljon my\u00f6s Italian saappaankorossa sijaitsevalla Apulian alueella, jonka tavaramerkki on pikkuruisia korvia muistuttava <\/span>orecchiette<\/span>-pasta.<\/span><\/p>\n Italialaisessa pizzassa on tavallisesti ohuehko pohja ja suomalaiseen makuun verrattuna v\u00e4h\u00e4npuoleisesti t\u00e4ytteit\u00e4. Kaikkein suosituin variaatio on <\/span>pizza margherita<\/span>, jossa t\u00e4yttein\u00e4 on tomaattikastiketta, mozzarellaa ja basilikaa sek\u00e4 loraus oliivi\u00f6ljy\u00e4. Moni onkin n\u00e4hnyt, kuinka pokeri<\/a> ja pizza sopivat yhteen \u2013 pelaamisen ohessa n\u00e4hd\u00e4\u00e4n usein taukoja, jolloin vastapaistettu herkku maistuu.<\/span><\/p>\n Ymp\u00e4ri maailman himoittu italialainen j\u00e4\u00e4tel\u00f6 eli <\/span>gelato <\/span>on joidenkin uskomusten mukaan l\u00e4ht\u00f6isin maan etel\u00e4k\u00e4rjess\u00e4 sijaitsevalta Sisilian saarelta. Sisilialaisia herkkuja ovat my\u00f6s ricottajuustolla t\u00e4ytetyt friteeratut j\u00e4lkiruokarullat <\/span>cannolit<\/span>, jotka voi huuhtoa alas vaikkapa saaren tunnetuimpien erikoisuuksien joukkoon kuuluvalla Marsala-viinill\u00e4. T\u00e4m\u00e4n j\u00e4lkeen voit rentoutua, pelaa netiss\u00e4<\/a> ja nauttia mahtavista voitoista.<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Jokainen Italiassa matkustellut muistelee varmasti l\u00e4mm\u00f6ll\u00e4 saapasmaassa nauttimiaan herkullisia aterioita. Hyv\u00e4 ruoka on italialaisille kunnia-asia ja laadukkaita raaka-aineita sek\u00e4 niist\u00e4 valmistettua ruokaa onkin hyvin saatavilla…<\/p>\nKeski-Italia hurmaa viini- ja juustovalikoimillaan<\/span><\/h2>\n
Etel\u00e4-Italiassa rakastetaan pizzaa, pastaa ja j\u00e4\u00e4tel\u00f6\u00e4<\/span><\/h2>\n